Periodontoloji (Diş Eti Hastalıkları Tedavisi), diş köklerinin çevresini sarmalayan kemiklerdeki ve diş etlerindeki meydana gelen hastalıkların teşhisi ve tedavisi ile ilgilenen bir bilim dalıdır. Periodontoloji dalı kapsamında teşhis ve tedavi yapan diş hekimlerine ise periodontist ismi verilmektedir.
Periodontoloji, en çok diş eti hastalıklarının tedavisi ve uygulamaları olarak bilinir. Daha sağlıklı bir ağız ve diş yapısına sahip olmak için diş eti hastalıklarının tedavi edilmesi oldukça önemlidir. Bunun için, doğru bir teşhis ve doğru bir tedavi ile diş etlerinde meydana gelen sağlık sorunları, Periodontoloji bilim dalı aracılığı ile kısa sürede sağlığına kavuşabilir.
Periodontoloji Ne Yapar?
Periodontoloji ne yapar ve hangi hastalıklar ile ilgilenir sorularını sizler için yanıtlamak isteriz. Diş eti hastalıkları ile ilgilenen Periodontoloji direkt olarak ağız ve diş sağlığı ile yakından ilişkilidir.
Özellikle diş köklerindeki çürük ve enfeksiyonlar direkt olarak diş etlerini etkilemektedir. Diş etlerinde apse ve iltihap gibi sorunların tedavi edilmesi sayesinde daha sağlıklı diş etlerine sahip olunması sağlanabilir.
Diş etlerinin sağlıklı olması ve tedavinin daha kısa sürede yapılabilmesi için erken teşhis oldukça önemlidir. Diş eti hastalıklarının ilerlemeden tedavi edilmesi için mutlaka bir periodontist ile görüşülmelidir.
Periodontoloji Tedavi Süreci
Periodontoloji tedavi süreci kişiden kişiye göre değişmekte olup hastalığın türüne göre de farklılık göstermektedir. Her hastanın diş eti tedavisi sürecinde ihtiyacı olan yöntemler farklı olabilmektedir.
Bu da diş eti hastalıklarının tedavi sürecinin ve tedavide uygulanacak olan yöntemlerin değişmesine neden olabilmektedir. Periodontoloji tedavi süreci ve tedavi aşamaları şu şekilde listelenebilir:
*Diş eti hastalıklarının teşhis edilmesi
*Ağız bakımı ve hastalığın türü ve tedavi yöntemi hakkında bilgi paylaşımı
*Ağız içi ve diş etlerinin derinlemesine temizlenmesi
*Enfeksiyon oluşması durumunda hastaya özel antibiyotik tedavisi
*Uygun görüldüğü takdirde cerrahi uygulama ve tedavi yöntemleri
*Tedavinin uzun soluklu ve başarılı olabilmesi açısından destekleyici ve tamamlayıcı diğer tedavi yöntemleri
Hastalığın Teşhisi
Hastalığın teşhisi özellikle doğru bir tedavi yönteminin belirlenmesi açısından oldukça önemlidir. Periodontoloji tedavileri sırasında en önemli süreç ve aşamalardan biri de hastalığın teşhisidir.
Diş etinde meydana gelen hastalığın teşhis edilmesinin ardından, uzman hekim kontrolünde nasıl ve hangi tedavi yöntemlerinin uygulanacağına karar verilmektedir. Diş eti hastalıklarının erken dönemde teşhis edilmesi, dişlerin sağlıklı yapısının korunması açısından da önem taşmaktadır.
Antibiyotik
Antibiyotik, Periodontoloji (diş eti hastalıkları tedavisi) içerisnde her hasta için uygulanması zorunlu bir aşama değildir. Ancak enfeksiyon, iltihap ve apse gibi durumlarda tedavinin daha başarılı olabilmesi için, bazı hastaların belirli bir süre antibiyotik kullanması gerekebilir. Bazı hastalarda ise ilaç yerine sadece antibiyotik gargara kullanımı da yeterli olabilmektedir.
Cerrahi ve Tamamlayıcı Tedavi
Cerrahi ve tamamlayıcı tedavi yöntemleri de Periodontoloji tedavide hastaya göre farklı yöntemlerle uygulanan aşamalardan oluşmaktadır. Eğer hastanın diş eti hastalığı ciddi oranda ilerlemiş ve rahatsızlık kemik dokusuna kadar ulaşmış ise, mutlaka cerrahi müdahale ile tedaviye devam edilebilmektedir.
Tedavinin tamamlamasının ardından 3 veya 6 aylık periyotlar ile mutlaka diş hekimine gidilmesine yarar olacaktır. Diş eti hastalıkları ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak için kliniğimiz ile iletişime geçebilirsiniz.