Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği), 0 ile 13 yaş arasındaki çocukların süt dişleri yanı sıra daimi dişlerinin tedavileri ile ilgilenen bir ana bilim dalıdır. Çocuklarda özellikle travma ve kalıtımsal olarak diş problemleri yaşanabilmektedir.
Ancak çocukların bebeklik döneminden itibaren hem ağız ve diş hem de çene gelişimin sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için, düzenli olarak doktor kontrolünde olması gerekir. Pedodonti ana bilim dalı kapsamında tedavileri gerçekleştiren diş hekimleri ise pedodontist olarak isimlendirilir.
Pedodonti Nelerle İlgilenir?
Pedodonti (çocuk diş hekimliği), hem tedavi edici hem de koruyucu ve önleyici uygulamaları gerçekleştirir. Pedodonti dalının ilgilendiği tedavi yöntemleri ve uygulamaları şu şekilde listeleyebiliriz:
*Çocuklar için diş, ağız bakımı hakkında öneriler ve beslenme tavsiyeleri,
*Çocuklar için diş ve çene problemlerine uygun protezler,
*Diş çekimi ve tedavisi,
*Dişlerin çürüklerden korunması için gerekli olan uygulamalar,
*Çürük önleyici uygulamalar,
*Dişlerde meydana gelen travmaların tedavileri,
*Kanal tedavileri ve diğer endodontik tedavi yöntemleri,
*Parmak emme, dudak ısırma veya tırnak yeme gibi kötü ağız alışkanlıklarının durdurulması için gerekli olan tedavi yöntemleri,
*Süt dişlerinin ve genç sürekli dişlerinin tedavileri
*Yer tutucular da pedodonti dalı kapsamında uygulanan tedavi yöntemlerindendir.
Süt Dişlerinin Önemi
Süt dişlerinin önemi, ilerleyen dönemlerde çocukluk ve gençlik zamanlarında daha sağlıklı bir diş ve çene yapısına sahip olmak açısından dikkat çeker. Çocuklarda süt dişleri toplamda 20 adettir.
Ayrıca süt dişleri, çocukluk döneminde çocukların daha sağlıklı bir şekilde beslenebilmesi açısından önem taşımaktadır. Düzgün konuşma yetisi de sağlıklı süt dişleri ile yakından ilgilidir.
Süt dişlerinin ağız içerisinde kapladıkları alana sonra kalıcı dişler gelecektir. Bu kalıcı ve sürekli dişlerin sağlıklı, uyumlu ve uygun şekilde yerine gelebilmesi için süt dişlerinin de sağlıklı olması gerekmektedir. Eğer süt dişleri daha erken dönemde çekilir ise, ağız içinde üstlenmiş oldukları doğal yer tutuculuğu görevinden de ayrılmış olmaktadırlar.
Pedodonti Koruyucu Uygulamalar
Pedodonti koruyucu uygulamalar, çocuk diş hekimliğinin esas amaçları içerisinde yer alır. Özellikle çocuk diş hekimliği branşının ilk hedefi, çocukların dişlerinde meydana gelebilecek her türlü çürük ve sorunu önceden engelleyebilmektir.
Daha sağlıklı ve çürüksüz bir diş yapısı için öncelik her zaman koruyucu uygulamalardan yanadır. Pedodonti koruyucu uygulamalar sırasında gerekli önlemlerin alınmasının yanı sıra, ayrıca çocuğun daha sağlıklı ve diş yapısına zarar vermeden beslenebilmesi için ailesi de bilgilendirilmektedir. Bunlar dışında örtücü işlemler de en çok tercih edilen koruyucu uygulamalar arasında yer alır.
Fissür Örtücü Uygulaması
Fissür örtücü uygulaması, pedodonti dalı içerisinde en çok tercih edilen koruyucu uygulamalar arasında bulunur. Fissür örtücüler sayesinde dişlerde çürük oluşumuna neden olacak çiğneyici yüzeye akışkan bir dolgu maddesi uygulanır.
Bu dolgu maddesi sayesinde çürük oluşumunun da önüne geçilmektedir. Koruyucu uygulama olarak tercih edilen fissür örtücülerin 6 ayda bir diş hekimi tarafından kontrol edilmesi gerekmektedir.
Flor Uygulaması
Flor uygulaması da koruyucu uygulamalar çerçevesinde ve çocuk diş hekimliği dalı kapsamında tercih edilen yöntemlerden biridir. Yeni sürmüş olan çocuk dişleri diğer dişlere oranla her zaman çürük oluşumuna karşın çok daha savunmasızdır.
Flor ise, dişlerde çürük oluşumunun önüne geçen ve dişlerin daha kuvvetli bir yapıya sahip olmasını sağlayan bir maddedir. Yeni sürmüş dişlerin kuvvetlendirilmesi açısından koruyucu uygulama olarak flor tercih edilir.
Sadece diş hekimleri aracılığı ile uygulanabilen flor uygulaması çocuk dişlerinin çürüklere karşı dirençli olmasını sağlar. Pedodonti tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak için kliniğimiz ile iletişime geçebilirsiniz.